У Ликовној галерији Културног центра Врбаса отворена је изложба радова традиционалног Пролећног ликовног салона Удружења ликовних уметника Врбаса 2023. Историчарка уметности Мајда Сикошек, овогодишња селекторка Салона, изабрала је и јавности учинила доступним 28 радова исто толико уметника, "различитих ликовних техника и ликовних поетика".

Овогодишња главна награда Салона припала је Радомиру Глушцу за слику "Рапсодија у сивом", за најбољу скулптуру награђен је Силвестер Макаји за рад "Спирални цветови", за најбољу фотографију Борис Билењкиј за "Уметност изливања уметности", док је награда за најбоље сликарско остварење припала Светиславу Лудошком за рад под називом "Ископине".

"Као и увек, тешко је било направити селекцију, посебно када се ради о оволико разноликим, интересантним радовима, различитих ликовних поетика, начина и техника. Наручито је то тешко када има пуно радова коју заслужују пажњу, а онда је, наравно, још теже изабрати радове за награду. Човек мора бити тврдог срца и оштрог ока, мора размишљати о процесу настајања дела, јер то је можда једини исправан начин да се до доброг закључка дође. Главна награда Салона припала је Радомиру Глушцу за слику 'Рапсодија у сивом', ради се о апстрактној слици која много говори, која сублимира стварност, изврстан је пример апстракције и у техници и у начину изведбе, а мене је, негде, подсетила и на фреске, у простору од зида од зида, од фигуративне до апстрактне уметности и изражавања оног што уметник носи у себи. Одабир слика репрезентује саме уметнике који су се пријавили на конкурс, али и Удружење ликовних уметника Врбаса које траје више од пола века, што је данас веома тешко. Надам се да сам у томе успела", рекла је селекторка Мајда Сикошек.

Тамара Барановски, председница УЛУВ-а, истакла је да се ове године на позив за учешће на Пролећном ликовном салону одазвало мање уметника. "Осетна је нека апатија код уметника, животне околности не заобилазе ни нас, а проблеми са којим се сусрећемо као да су хендикеп за уметнике, мањка инспирације и воље за радом. Без обзира на све, у Ликовној галерији Културног центра Врбаса, на изложби Пролећног ликовног салона УЛУВ за 2023. годину, можемо, ипак, да видимо изузетан одабир наше селекторке и доказ да уметност наставља да живи, поред свих искушења", рекла је Тамара Барановски, и захвалила општини Врбас, Културном центру Врбаса и Ликовној галерији за континуирану подршку Удружењу ликовних уметника Врбаса.         

Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас, која је награђеним уметницима уручила поклоне, изразила је задовољство због могућности да локална самоуправа буде подршка уметницима и УЛУВ-у у свим активностима, "јер управо они својим радом чине да уметност живи, да се средина у којој стварају оплемељује, а јавност ужива у њиховим делима".

 

Извор: vrbas.net