У Градском музеју Врбаса представљена је двојезична књига Велики канал - Дело Јожефа Киша, аутора Ђезе и Атиле Бордаша. Дела писано и штампано на српском и мађарском језику описује животни подухват Јожефа Киша - изградњу Великог бачког канала и више од два века трајања и догађаја око највећег вештачког водотока у Војводини, који је одредио њен развој. Уз аутора Ђезу Бордаша, о књизи је говорио и Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине "Милош Црњански", др Славко Матић, директор издавачке куће "Тиски цвет", и Павле Орбовић, историчар кустос Градског музеја Културног центра Врбаса.

"Ова књига споменик је подухвату који је мењао свет. Са доласком у Културни центар Војводине затекао сам рукопис Ђезе и Атиле Бордаша, који је ту стајао скоро десетак година, са одличним рецензијама, и успели смо да је објавимо. Овај подухват одредио је и усмерио генерације и генерације Врбаса, Бачке и целе Војводине, а наш данашњи свет који живи веома убрзано, мисли да су многе ствари самозадате. Ово је дивна прича о томе како је вода променила свет, како су колонизација и канализација, како је то говорио Драшко Ређеп, заувек одредили Војводину. Војводина је увек била имиграционо подручје, место где људи долазе и стварају нешто, док је канализација - премрежавање простора каналима, од мочварног земљишта створило плодне оранице. Као што је Панамски канал штошта променио у том делу света, смањио раздаљине и убрзао економију, тако је Велики бачки канал то исто учионио у Војводини, постигао да се људи осећају другачије и дао им смисао за долазак и живот у њој. Ово штиво чита се као и као узбудљиви роман, зато што је Ђезе, пре свега, велики писац", оценио је Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине "Милош Црњански".

Аутор Ђезе Бордаш истакао је да је реакција читалачке публике "веома позитивна и књига успешно проналази пут до читалаца". 

"Иако је књига дуго стајала у рукопису, пред читаоцима се појављује у тренутку великих јубилеја - 220 је година од како је канал постао проходан, 275 је година од рођења Јожефа Киша и 210 година од његове смрти. Покушао сам да обрадим историјат канала, како је дошло до изградње и који су проблеми стајали пред пројектантом, док је мој покојни брат Атила обрадио друга дела архитекте Јожефа Киша, који је пројектовао у Врбасу, Сенти, Суботици и другим градовима, чак је и црква у Куцури његов рад. Његово главно дело је прорачун разлике у нивоу Дунава и Тисе, око 3,8 метара, и закључак да би се са три преводнице могла спојити два тока и у превозу претежно соли, угља, дрвета и барута, скратити пут од Карпата до Будима и Беча за чак двадесетак дана. Доста података о свему овоме и данас се налази у архивима у Сомбору и Суботици, али смо прегледали и архиве у Будимпешти и Бечу, који такође чувају чињенице о изградњу Великог бачког канала", рекао је Бордаш.

Извор: vrbas.net