У Градском музеју Културног центра Врбаса представљања је књига "Културно-просветни живот у Врбасу, 1945 - 1951. година", нови истраживачки рад публицисте и хроничара Владимира Увалина.

Након 11 година од како је из штампе изашла Увалинова монографија "Привреда Врбаса 1945 - 1951. године", новим радом заокружује се дуготрајан истраживачки рад у ком је у фокус стављено првих седам мирнодопских година након Другог светског рата, период у ком је Врбас попримио нове обрисе и каракеристике на свим пољима живота. О књизи су говорили Југослав Вељковски, архивски саветник из Историјског архива Града Новог Сада, Павле Орбовић, историчар, из Градског музеја Врбаса, као и сам аутор.

"Нови рукопис Владимира Увалина веома је значајна тема за сагледавање послератног периоду у Југославији, Војводини и Врбасу. Посебност Врбаса у овом периоду чини смена становништва и мешање културних идентитета народа са различитих југословенских простора. Увалин своје истраживање отвара основним подацима о месту, бавећи се становништвом, месним народним одборима, сељачким радним задругама и задружним домом, а затим у одвојеној целини и школством кроз увид у рад школа, Народног универзитета и Дома пионира. Аутор је несумљиво уложио велики истраживачки труд користећи се архивском грађом, периодиком, бројном објављеном литературом и чланцима из стручне периодике. И поред чињенице да Владимиру Увалину историја није професија, показао се као вредан и педантан истраживач чији су радови веома значајни у откривању нових чињеница у историји Врбаса и полазна тачка за нове истраживаче", рекао је Орбовић.

Владимир Увалин истакао је да је годину дана радио на књизи, користећи и грађу, чланке и прилоге објављене у разним часописима и годишњацима.

"Користио сам архиве Србије, Војводине, Новог Сада и Сомбора, али и архиву наше шећеране 'Бачка', али и грађу која још није предата архивима већ се налази у институцијама, попут Гимназије 'Жарко Зрењанин' и Основне школе 'Петар Петровић Његош'. Користио сам и исказе наших старијих Врбашана и њихову личну документацију. У периоду који сам истраживао дошло је до значајне промене становништва, стигли су колонисти из Црне Горе и Босне и Херцеговине, и ови почеци нису били лаки и једноставни. Зачеци културног живота биле се тзв. 'Шарене вечери', потпуно аматерски драмски прикази који су служили и за прикупљање средстава за набавку књига и слично. Носилац тог живота била је омладина и у септембру 1946. године формирано је 14 актива народне омладине, четири у Новом Врбасу, два у Старом, и преостали од радничке и средњошколске омладине", рекао је Увалин.  

У музичком делу програма учествовали су Анђела Ратковски и Александар Мажић, као и деца из Основне музичке школе у Врбасу.

Извор: vrbas.net