У Градском музеју Културног центра Врбаса отворена је изложба фотографија пристиглих на традиционални конкурс "Музеј као инспирација", који је овогодишњу тему насловио "Ликовност и фотогеничност". И овај културни садржај део је програма "Јожеф Пехан - век после", којим је током целе 2022. године, када је конкурс расписан, обележавана 100. годишњица од смрти великог сликара, свестраног уметника који је у Врбасу имао и фото студио и бавио се фотографијом.

Конкурс "Музеј као инспирација" покренут је 2008. године и до сада је оргаизовано 12 позива и 12 изложби. Ове године на конкурс је пристигло 228 фотографија које послало 38 аутора, а на изложби се могу видети 93 рада 30 аутора. Жири који је бирао фотографије чинили су: Миленко Радованов, Силвија Вулановић и Милан Ж. Коњевић. 

"Захваљујући ентузијазму и уложеном труду запоследних у Градском музеју Културног центра Врбаса, изложбе фотографија се организују од 2008. године са све већим успехом, процењујући њихов квалитет у односу на изложене радове, организацију и опремање. Изложба фотографија 'Ликовност и фотогеничност' је 12. по реду и тема изложбе је инспирисана креативним радом Јожефа Пехана, који је својим уметничким деловањем оставио значајан траг на друштвени живот не само Врбаса, већ и на много шири културни простор. У периоду од почетка организовања изложби фотографија до данас, били смо сведоци креативног развоја појединих аутора који су слали своје радове на конкурсе, а под утицајем аутора који су већ афирмисани на том пољу. Интерес културних радника јесте да подрже овакве и сличне манифестације и да их организују у срединама у којима делују", рекао је приликом отварања изложбе Миленко Радованов, члан жирија.

Прву награду овогодишњег конкурса добио је Ненад Боројевић за фотографију Гледам у њега и видим себе, друга награда припала је Слађани Радовановић - фотографија Readhead, а трећа Милану Марковићу - фотографија Време за цигарету.

Посетиоци изложбе имали су прилику да присуствују концерту џез и блуз бенда НС БУГИ БАНДА.

 

Извор: vrbas.net