У Ликовној галерији Културног центра Врбаса отворена је изложба радова магистра вајарства Андреја Чикале под називом "Emotional Renaissance". Изложбу су отвориле Тамара Барановски, председница УЛУВ-а, и др Силвија Јелачић, галеристкиња, која је у уводној речи истакла да је Андреј Чикала од скоро и становник Врбаса, пренела је РТВ.

"Изузетна ми је част да у галерији угостимо некога ко је недавно дошао у Врбас и увеличао нашу ликовну заједницу. Драго ми је што ће имати прилику да се представи сада већ домаћој публици и да током ове готово три недеље колико ће радови бити изложени, упознамо нашег новог суграђанина. Ова изложба је сјајан начин за то", рекла је Силвија Јелачић.

Андреј Чикала је рођен у Зрењанину 1976. године и убрзо се сели са родитељима у Трстеник. Уписује вајарство 1994. године на Факултету уметности у Приштини, а по завршеним основним студијама уписује магистарске студије на предмету Скулптура у дрвету и ради као асистент на факултету. Још од основних студија учествује на реномираним групним изложбама и колонијама у земљи и иностранству.

Изложбу у Врбасу сам аутор оценио је као нешто значајнију.

"У Врбасу је био посебан изазов направити добар почетак, јер је моја супруга из овог града и сада и ја живим овде. Увек је јако тешко оставити утисак пред новом публиком, иако је за мене, као професионалца, свака изложба пред новом публиком, ово је био посебан доживљај. После изложбе су ми прилазили људи и коментари су били јако позитивни. Мислим да сам успео да свој рад представим овдашњој публици и да је било успешно, нарочито уметницима и љубитељима уметности чије мишљење ми много значи", рекао је Чикала и додао да је опус који је представио стварао годинама.

"Сам назив обележава један процес који траје већ годинама. Није то ништа спектакуларно, то је један процес који ја проживљавам и који, верујем, проживљава и велики број људи око мене. Сви смо заглављени са неким емоцијама, са неким стварима које навиру из детињства и живота. Ја сам покушао да то на овај начин представим, пренесем и да можда доживим неко просветљење кроз ово што радим, просто, најлакше ми је да се тако изразим. Када сам постао свестан тога и када сам почео да се бавим тим стварима на неком вишем нивоу, и мисаоном и духовном пожелео сам да то пренесем на своје радове и надам се да сам успео у томе", рекао је Чикала након изложбе.

Тамара Барановски, академска уметница и председница Удружења ликовних уметника Врбаса, приликом отварања изложбе истакла је да Чикала истовремено развија неколико праваца у промишљању своје уметности.

"Конкретно, са једне стране асоцијативно фигуративно сликарство и скулптуру под инспирацијом игре и дечије уметности, а са друге стране, експеримент са новим медијима где испитује смисао живота и смрти, емоције, хришћанско наслеђе и однос поезије и ликовности. Последњи циклус је одраз и скуп свих његових уметничких промишљања до сада, са нагласком на цртеж и служи му као основа за све чиме се бави. И он га и даље развија. Реализам је био, и остаје нека главна стилска основа од које креће са сваким делом. Ово не чуди, јер се Чикала уметношћу бави од најранијег детињства под окриљем свог оца који у истој делује већ 40 година. И управо прва знања о цртању, сликању и осталим ликовним техникама стекао је од оца који му је осим љубави према визуелним уметностима, усадио и упорност да у истим истраје, да их истражује и самостално ствара. Бави се претежно цртежом, као основом свега, затим уљаним сликарством, као занатом којим наставља породичну традицију, а повремено и вајарством, које му неминовно остаје љубав са студија, али и другим медијима, као што су видео, инсталације и дигиталне технике", рекла је отварајући изложбу Тамара Барановски.

У тексту који је за каталог изложбе написала историчарка уметности Ивана Арађан, стоји да радови на један поетично морализаторски начин указују на вечне борбе за чисту љубав, слободу и живот. "Пред публиком у Врбасу налазе се уметничка дела слојевите и комплексне садржине. Уметник као мислилац и критичар тренутка постаје и врхунски поета који слави живот. Уметничка дела исказана су кроз комбиноване технике, спој ликовног и писаног. Та слојевитост у стварању указује на један зрео и заокружен уметнички израз који у својој суштини приказује оно најживотније чега се човек свакодневно одриче".

Изложба ће за љубитеље уметности бити отворена до 13. фебруара 2023. године.

 

Извор: РТВ