Културни центар Врбас, Школа цртања "Школица цртица" и Јавна агенција за зоохигијену и пољопривреду општине Врбас, расписали су наградни конкурс за младе "Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист". Они који то желе, могу и да осликају свој лист.

Радове је потребно доставити на адресу Ликовне галерије Културног центра Врбаса, Маршала Тита 81, уз поштовање правила да једно дете може доставити један рад у једној категорији. Конкурс траје до 05. децембра.

Такође, организатори позивају заинтересоване за учешће на конкурсу да инспирацију потраже на изложби под називом Oblivion/Заборав, на којој ће јавности бити доступне фотографије на лишћу уметнице Дуње Станојевић. Отварање изложбе заказано је за 14. новембар и траје до 02. децембра.

"Ова врста штампе чини алтернативни фотографски поступак у ком се фотографије штампају уместо на традиционалним подлогама попут регуларног или фотографског папира, на природном лишћу. Након што се предмет штампе одреди, дигитално припреми, и одштампа, поставља се преко листа, стварајући стање вакума. Резултат преношења отиска остварује се под сунчевом светлошћу, деловањем фотосинтезе. После неког времена и видне промене пигмента листа, даље излагање сунцу се прекида. Следећи корак при задржавању отиска, фиксирања и онемогућавања његових даљих промена чини се утапањем листа у мешавину хемикалија на одређен временски период, у циљу структуралне хемијске промене листа, његовог пигмента на одабраним местима. Процес преиспитује и доводи у питање улогу експеримента у области графике. Ако би природа заборава имала своју физичку форму, та би форма изгледала овако".

Дуња Станојевић рођена је 1998. године у Крагујевцу. Дипломирала је на студијском програму Ликовне уметности, модул Сликарство, на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу 2021. године.