Викторија Ћосић, млада песникиња из Београда, победница је 54. Фестивала поезије младих. Трочлани жири којим је председавао песник Перо Зубац, а чинили га још Снежана Николић и Горан Лабудовић Шарло, одлучио је да другу награду додели Тамари Пантовић из Крагујевца, а трећу Андрији Радовићу из Подгорице.

Награда „Станко Симићевић“ која се додељују најмлађем учеснику финалне вечери, припала је седамнаесто годишњој Александри Паповић из Никшића. Награде најбољима уручили су Перо Зубац, председник жирија, и Бранислав Зубовић, секретар Фестивала поезије младих.

„Ово је за мене заиста неочекивано, посебно што ове године нисам ни планирала да се пријавим. На то сам се одлучила последњег дана конкурса размишљајући да ми је претходне године било лепо у Врбасу, и села сам у ауто и донела песме право у библиотеку, чак сам их и штампала када сам стигла у град. Успут сам попила кафу, купила домаћа јаја и вратила се кући. Прво изненађење био је позив, а тек ово сада... Ове године је Фестивал поезије младих био још бољи, било је одличних програма које смо пратили, а не могу пронаћи довољно снажне речи да опишем песнике са којима сам се дружила, финалисте и друге. Потрудићу се да оправдам у будућности оно што Фестивал поезије младих у Врбасу јесте, да му се одужим кроз квалитетну збирку поезије за коју сам сада добила прилику да објавим“, рекла је Викторија, иначе и претходне године једна од финалисткиња ФПМ.

Кратко образложење одлуке дао је председник жирија Перо Зубац.

„Њен циклус песама просто се издвојио после првог читања, и код мене и код других чланова жирија, Горана Лабудовића Шарла и Снежане Николић. Очигледно се из тих песама види да је она врло начитана, да много зна и за њено песништво које је нама послала могу рећи да је на зрелом нивоу. И остали финалисти су заиста сјајни и није било лако одабрати најбоље. Надам се да ће се ова деца лако препознавати касније у нашој поезији. Лепо је било и лепо их је видети, младе“, оценио је Зубац и додао да су поједини програми 54. Фестивала поезије младих показали „да није све пропало и да иако су многи велики писци 'отишли на другу обалу', и у млађим генерацијама постоје класици“. „Дивно је да имамо такве људе, такве памети“, са задовољством је поручио последњи живи оснивач врбаског Фестивала поезије младих Перо Зубац.

Посетиоце финалне вечери поздравила је Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас.

„Фестивал поезије младих није само метафоричка одскочна даска за нове ауторе. Он има и јасну и конкретну вредност. Овде се млади аутори упознају међусобно, али се упознају и са етаблираним песницима, уредницима, критичарима. Сусрећу се са људима који ће им помоћи у њиховој даљој каријери. Зато је Врбас град сусретања и тачка повезивања. Зато општина Врбас с радошћу подржава Фестивал поезије младих. Настојимо да унапредимо услове за развој културе како бисмо и у будућности били локална самоуправа коју ће писци препознати као место где се кљижевност, поезија и уметност уопште, налазе на највишој лествици приоритета. Младим песницима желим успешну каријеру испуњену успесима и признањима, а Врбас ће и у будућности бити њихова подршка и ослонац“, рекла је Алексић.

Прву оцену петодневног Фестивала дао је Бранислав Зубовић, секретар ФПМ „Ми као организатори, песници, грађани Врбаса имамо свако право да будемо задовољни. Свих пет дана били су празници књижевности, сабрали смо најзначајнија имена а још важније пријетеље и одличне песнике, и оне афирмисане и ове младе, и на сваком месту имали смо програме којим можемо да се поносимо. Урадили смо добар посао и није чудо што је Врбас град поезије“, рекао је Зубовић.

У музичком делу програма учествовали су гитариста Роберт Телчер и бенд Aj#Ti#eN#Pi.