У Ликовној галерији Културног центра Врбаса данас је отворена главна изложба слика у оквиру програма "Јожеф Пехан - век после". Овај програм осмишљеног је поводом обележавања 100 година од смрти Јожефа Пехана, једног од најзначајнијих војвођанских уметника чије је свеобухватно дело обележило ликовни живот с краја XIX и почетка XX века.

Међу изложеним сликама доминирају радови из Колекције Мандић, који су до сада веома ретко представљани јавности, као и неколико слика из фондова Градског музеја Суботице и Градског музеја Врбаса. Избор слика сачинила је Ивана Арађан, историчарка уметности, која већ дужи низ година системски изучава опус Јожефа Пехана.

"Уз разне, већ одржане, и будуће програме којим се обележава сто година од смрти Јожефа Пехана, данас смо отворили централну изложбу слика овог уметника, на којој се могу видети дела које нису у фонду Градског музеја Врбаса већ припадају Колекцији Мандић, и у мањем броју фонду Градског музеја Суботице. У питању је одабир изузетних Пеханових дела која готово деценијама нису била излагана у Војводину. Зато позивамо грађане Врбаса и струковну јавност да искористе прилику и до 26. маја виде ову изложбу. Изложене су и три слике из Суботице, од којих једна, 'Сеновито двориште', доноси амбијент из Врбаса; ради се о дворишту Клајнове крчме и на слици су насликани дечаци Рихард Клајн и Бела Пехан, Јожефов син. За дела Јожефа Пехана и велики јубилеј који обележавамо, влада и велико интересовање, међу струком пре свега, и ова година ће вратити у фокус његово стваралаштво. Циљ нам је да прикупимо многа дела, спасимо их од пропадања и изнесемо на светло, а задатак историчара уметности и истраживача је нова интерпретација сву ту грађу до које дођемо. Очекује нам и једна нова публикација која неће бити обични изложбени каталог, већ публикација која ће пратити програме из читаве ове године посвећене Јожефу Пехану. Тек ћемо причати о овом великом сликару", рекла је Ивана Арађан.

Тијана Алексић, заменица председника општине, истакла је овом приликом да Јожеф Пехан и његова дела, и један век касније, имају важно место и дубок траг у историји културе Врбаса. "За нас у локалној самоуправи је улагање у културу један од приоритета и зато смо у овогодишњем буџету издвојили 90 милиона динара за развој културе, а значајна додатна средства улажу се у инфраструктуру важну за културни живот, као што је то Дом културе у Равном Селу. Циљ су бољи услови за културни живот и стварање у овој области, као и боља презентација културног наслеђа", рекла је Алексић. 

Амбијент Пеханових слика у Ликовној галерији Културног центра Врбаса употпунио је музички наступ Хане и Нере Скелеџије.