Позивамо Вас на отварање изложбе слика Мартина Јонаша,родоначелника наивног сликаратва у Ковачици,поред Сузане Халупове и Јана Хусарика. Отварање ће се одржати у уторак 7.маја у Ликовној галерији КЦ Врбаса са почетком у 19х.

Мартин Јонаш је најзначајнији и највећи уметник ковачичке наиве, који је, захваљујући својој имагинацији изградио сопствену ликовну поетику и сопствени, лако препознатљив ликовни свет.

Као уметник успео је да на јединствен начин ликовно атрикулише и уметнички презентира суштину егзистенције нашег сељака и његову животну или чак мистичну повезаност са земљом.

Култ земље, заснован на њеној плодности и култ рада словачког војвођанског сељака постали су у ликовном делу Мартина Јонаша, уметнички монумент.

Елементи специфичне ликовне "лингвистике" коју називамо наивна уметност код Јонаша су развијени у систем облика. Грубе и испуцале шаке и чворновата стопала увек су предимензиоране и доминирају платном и вишеструко су веће од људске главе.Матрин Јонаш добро зна да су снажне руке и снажне ноге основ тежачког посла.

У стваралаштву Мартина Јонаша доминрају уља, цтрежи и графике. Највећа светска признања добио је управо за графике_ 1976.године пет мотива графика Мартина Јонаша уврштено је у колекцију златотиска познатих светских уметника на изванредној изложби у Каприју у Италији.

Мартин Јонаш је истовремено био  сликар, песник и филозоф. Имао је  урођени сликарски инстинкт. Свака слика има има дубоку идеју, емотивни набој и брилијантан цртеж. Он је личан и препознатљив у најширим круговима светске наиве а то и објашњава његову међународну репутацију.