Највећа војвођанска фолклорна манифестација "Панонски вашар" која окупља најбоље ансамбле традиционалних игара, песама и обичаја Војводине почиње данас и траје до недељу у Врбасу, пренео је РТВ.

Врбас ће од петка до недеље бити домаћин 44. Фестивала фолклорних традиција Војводине, али и 14. Фестивала дечијег изворног стваралаштва - најзначајнијих војвођанских смотри које окупљају најбоље ансамбле традиционалних игара, песама и обичаја у Војводини. Врбашани су ова два фестивала објединили у једну манифестацију "Панонски вашар" и организују је заједно са Савезом уметничког стваралаштва аматера Војводине.

Савез у својој најави истиче да су поносни што већ 44. годину за редом окупљају чуваре традиције вишенационалне Војводине. "Више од 1.000 учесника, у три фестивалска дана, приказаће сву лепоту народних обичаја, песама и игара", наводе из Савеза уметничког стваралаштва аматера Војводине.

Програм почиње у петак од 17.00 часова када ће се најпре представити дечији ансамбли, а затим ће у суботу и недељу, такође од 17.00 часова, сцену делити сва удружења и културно-уметничка друштва из целе Војводине која су се пласирала на покрајинску смотру фолклорних традиција.

Никола Побор из организације у оквиру Културног центра Врбас каже да је ово велика част за град Врбас. "Ова манифестација пре свега, у неком институцијалном смислу, представља један од стожера у том заједничком задатку очувања и неговања наше традиције, то јест, традиције свих народа наше покрајине. Они имају прилику да се окупе једном годишње на једном месту, управо код нас у Врбасу, да стекну неке нове контакте, познанства, на крају крајева, покажу и прикажу то што раде и тај важан посао неговања и очувања традиције свакога од нас. За чланове наших секција, фолклорне која сада броји око 100 чланова и оркестра који се такође омасовљује, ово је велика част и такође прилика да се покажу, јер ће на једној од вечери наступити и фолклорни ансамбл и оркестар Културног центра. Имамо велику подршку локалне самоуправе која има слуха за наше потребе и потребе културе," истиче Побор.

Од петка до недеље у Врбасу ће се представити око 90 најбољих ансамбала са општинских и шест зонских смотри, а очекује се да ће за викенд Врбас угостити више од 1.000 аматера из целе Војводине. Програм у петак, суботу и недељу почиње у 17.00 часова и одржаће се у великој сали Центра за физичку културу "Драго Јововић". Улаз на фестивале је слободан.

извор: РТВ